Central bygning af Leuphana Universitet i Lüneburg
, © Rheinzink
© Rheinzink

Ar­ki­tek­tur


Niedersachsen har et mangfoldigt arkitekturlandskab. Oplev seværdige bygningsværker fra de vidt forskellige stilepoker, som ikke kun fortryller arkitektur-elskere. Begiv dig på en arkitektonisk opdagelsesrejse igennem Niedersachsen og oplev de forskellige stilarter.

I den forbindelse bør du ikke gå glip af bygningerne fra weserrenæssancen. Renæssancens regionalstil kan kendes på wesersandstenen, de stærkt opdelte skuefacader og svungne gavle. Welferslottet i Hann. Münden og rottefængerhuset i Hameln er nogle af de mest betydningsfulde monumenter fra denne epoke.

Også stilen murstensgotik kan findes mange steder i Niedersachsen: Den er nem at kende på de brændte røde mursten, delvist kombineret med mørkt glaserede sten samt tringavle og net- og stjernehvælvinger. Ud over de idylliske gavlhuse i Lüneburgs gamle bydel er kirkerne Sankt Johannis og Sankt Michaelis et besøg værd.

Desuden er bindingsværket typisk for Niedersachsen. Frem for alt de gamle bydele i Celle, Wolfenbüttel eller Hann. Münden er sande bindingsværksskatte og et populært fotomotiv.

Oppe i det høje nord kan du beundre badarkitekturen på Norderney og Borkum. Ganske vist er villaerne mindre filigrane end kejserbadenes i Mecklenburg-Vorpommern, men de udstråler stadig en glans fra fordums storhed.

I 2019 blev 100-års jubilæet for Bauhaus fejret. Også i Niedersachsen kan gæster følge sporene af modernismens verdensberømte bevægelse og for eksempel besøge Fagus-værket i Alfeld eller Celle.