Æble i Niedersachsen, © Tourismusverband LK Stade/Elbe e. V./ Martin Elsen
© Tourismusverband LK Stade/Elbe e. V./ Martin Elsen

Su­per­foods fra Nieder­sachsen


Superfoods er ikke-industrielle fødevarer, der har en særlig høj andel af vitaminer, mineraler, antioxidanter eller essentielle aminosyrer. På grund af deres høje indhold af næringsstoffer har de en positiv effekt på sundheden, gør dig godt og holder dig i form.

Det er fornuftigt at spise sæsonbestemte frugt og grøntsager, da de er dyrket regionalt. De smager ikke bare bedre, man undgår også unødvendig forurening forårsaget af lange transportveje.  Hvis du vil være helt sikker på, at du kun har sund mad på menuen, skal du gå efter naturlige og økologiske fødevarer, da konventionelt dyrkede produkter kan være forurenet med pesticider.

Det bliver ofte fejlagtigt antaget, at sådanne fødevarer kun findes i udlandet, men vi har også værdifulde superfoods lige uden for vores hoveddør her i Niedersachsen:

asparges, © Fotolia, svetlana kolpakova
© Fotolia, svetlana kolpakova

Asparges

Du kan nyde denne kongelige grøntsag i Niedersachsen fra midt april til slutningen af juni. Asparges koges, dampes eller steges og indeholder få kalorier. Den består af mere end 90 % vand og indeholder kun 0,2 % fedt. Den er rig på calcium, E-vitamin og kalium, der er godt for nervesystemet og blodtrykket. I Tyskland får man typisk asparges sammen med schnitzel og kartofler. Retten raffineres med brunt smør og hollandaise sauce. Vores tip til dig: Tag en tur langs Spargelstraße, køb friske asparges, besøg en udstilling om denne superfood, og prøv at høste asparges!


få mere at vide
æbletræ, © Tourismusverband LK Stade/Elbe e.V. / Martin Elsen
© Tourismusverband LK Stade/Elbe e.V. / Martin Elsen

Æble

De regionale æbler smager ikke bare godt, men er også meget sunde. De fleste vitaminer sidder i frugtskrællen. Derfor bør denne spises med. Æbler er rige på C-, E-, B1-, B2-, B6- og E-vitamin, jern og jod. Der findes over 7.500 æblesorter med forskellige farver og smag. I Altes Land, det største sammenhængende frugtdyrkningsområde i Tyskland, høstes der hvert år omkring 300.000 tons æbler. Du kan finde og nyde lækre æbler i de mange frugtplantager i Altes Land.


få mere at vide
Blåbær på det ugentlige marked i Leer., © Ostfriesland Tourismus GmbH / www.ostfriesland.de
© Ostfriesland Tourismus GmbH / www.ostfriesland.de

Blåbær

Blaubeere, Bickbeere eller Heidelbeere - alle navnene står for de lækre blåbær. 70 % af de tyske plantager ligger i Niedersachsen. Om sommeren kan du plukke dine egne blåbær i plantagerne. Bærrene er ikke blot lækre, de er også meget sunde på grund af deres høje indhold af antioxidanter. Bærrene indeholder C-, E-, K- og B-vitamin samt jern og magnesium. Immunsystemet styrkes mod infektioner og forkølelser. På hjemmesiden ”Die blauen Höfe” kan du finde information om, hvor du kan plukke og spise blåbær eller få mere at vide om denne superfood.


Brændenælde suppe pyntet med friske brændenælder, © Fotolia
© Fotolia

Brændenælde

Når man går gennem skov og eng, vil man helst undgå den, men i køkkenet er den en sand mirakelurt. Brændenælden har, med sit høje indhold af jern, calcium, A-vitamin, kalium, magnesium, natrium og protein, ikke kun smertelindrende egenskaber og en styrkende effekt på immunsystemet, men er også effektiv mod slidgigt. Blancheret eller kogt, i suppe eller smoothie – undgå ikke denne superfood, næste gang du er på udflugt i naturen!


Frisk boghvede i en træskål, © Fotolia / sommai
© Fotolia / sommai

Boghvede

Boghvede er blevet dyrket i Kina i over 4.000 år og kom til Europa i middelalderen. Plantearten hører til pileurt-familien og er ikke, som man kunne tro, en kornsort. Boghvede er glutenfri og er derfor også et sundt alternativ til korn for mennesker, der lider af glutenallergi. Desuden kan boghvede forebygge diabetes, åreknuder og højt blodtryk. Denne superfood smager specielt godt i salat, mysli eller som boghvedepandekager – prøv selv!


Jordbær, © Mittelweser-Touristik GmbH
© Mittelweser-Touristik GmbH

Jordbær

Botanisk set hører jordbær ikke til bærfamilien, men til flerfoldssamfrugt. Jordbær indeholder meget C-vitamin og mange forskellige antioxidanter. De små røde frugter indeholder også fibre og mineraler såsom calcium, kalium og zink. De siges at have en positiv effekt på stofskiftet og immunsystemet. Få mere information om jordbærdriften i Niedersachsen på hjemmesiden for foreningen "Die Pflückfrischen”, og smag på de røde frugter!


Heidekartoffel, © Bad Bevensen Marketing GmbH / M.Kowalska
© Bad Bevensen Marketing GmbH / M.Kowalska

Heidekartoffel

Der findes næppe en typisk ret i Niedersachsen uden de gule knolde. „Hedens guld“ indeholder masser af kalium, proteiner og vitaminer. Lüneburger Heidekartoffel står for særlig god kvalitet, ikke mindst på grund af det dyrkede område på de sandede heder. Kun producenter fra regionen Lüneburger Heide må anvende betegnelsen "Lüneburger Heidekartoffel". Du finder yderligere information om Lüneburger Heidekartoffel på Naturpark Lüneburger Heides hjemmeside.


Pop orange Hokkaido græskar, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Peter Hamel
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Peter Hamel

Hokkaido græskar

Efterårstid er græskartid! Græskar kan købes fra sensommeren. I Niedersachsen er Hokkaido-græskar særligt populære. Navnet stammer fra øen af samme navn, hvor græskaret oprindeligt kommer fra. Græskaret er særlig rig på næringsstoffer, fordi det, i modsætning til andre græskar, indeholder meget lidt vand. Græskaret har desuden et lavt fedtindhold. Spis løs, uden at bekymre dig om figuren! Besøg også efterårets græskarfestivaler i Niedersachsen. Her kan du ikke kun købe lækre græskar, men også få mange gode opskrifter med hjem.


Grønkål, © Fotolia / azurita
© Fotolia / azurita

Grønkål

Grønkål er ekstrem sund og indeholder meget C-vitamin, calcium og jern. Den hører til en af de mest basale fødevarer og er en sund vintergrøntsag. Dette skyldes dens høje indhold af næringsstoffer. Den kan tilberedes på mange forskellige måder. Det vigtigste er, at grøntsagen tilberedes så forsigtigt som muligt for at få de mange næringsstoffer med. Grønkål kan laves om til lækre råkostretter såsom de populære grønne smoothies. Eller hvad med sprøde grønkålschips?


Frisk plukket spinat i en trækasse, © Fotolia / xalanx
© Fotolia / xalanx

Spinat

Spinat er en vigtig kilde til mange næringsstoffer. Den er rig på magnesium, beta-karoten, E-vitamin, kalium og calcium, beskytter vores øjne og er vigtig for nerver og muskler. Mens den delikate forårs- og sommerspinat også egner sig til salater, er efterårs- og vinterspinat mere stærk og bitter i smagen. Prøv denne superfood som bladgrøntsag, i pastasauce, smoothies og salater!