Rammelsberg Goslar, © GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer
© GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer

PÅ SPO­RET AF MI­NE­DRIF­TEN I HARZEN


Sølv, kobber, bly og jern

Harzen har engang været det mest betydningsfulde område med malmbrydning i Tyskland, og fremviser i dag stadig meget af den rigdom frem, som lige netop udvindingen af sølv i Oberharzen bragte til regionen. I perioden fra 1500- til 1800-tallet kom op mod 50% af det sølv, man udvandt i Tyskland, fra Oberharzen. Den prægtige kejserby Goslar, i dag UNESCO-verdenskulturarv, er med sine kulturelle skatte og smukke centrum et populært feriemål for kultur- og byturister.

Markedspladsen Goslar, © GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer
© GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer

Bjergværket Rammelsberg, som ligeledes er med på UNESCOs liste over verdenskulturarv, kan Malmminenbesøges, og det tilhørende museum fører store og små gæster på en spændende rejse, der starter med malmbrydningen i Harzen for ca. 1000 år siden. Også i andre tidligere underjordiske minegange, bjergværker og historiske sølvminer i Oberharzen kan man opleve spændende eventyr under jorden. Alle informationer herom finder du her.

Rammelsberg, © Harzer Tourismusverband/ M.Gloger
© Harzer Tourismusverband/ M.Gloger

Ren natur i vandforsyningssystemet “Oberharzer Wasserwirtschaft“

Allerede i middelalderen skabte munkene i cistercienserklostret Walkenried med Oberharzen vandsystemet et de største førindustrielle energiforsyningssystemer i verden. Til det formål anlagde munkene over 100 damme og grøfter med en samlet længde på 310 km samt vandløb med en samlet længde på 31 km for at udnytte vandkraften til at bryde malm i minerne. Turister i Harzen kan udforske vandsystemet og verdensarven til fods. De afvekslende ture fører i den forbindelse gennem Nationalpark Harzen, forbi de talrige damme og grøfter, grønne granskove, kulørte bjergenge og tilsyneladende uberørte skove. Og med lidt held kan man se vilde dyr undervejs.

Vandforsyningssystemet ”Oberharzer Wasserwirtschaft”, © Harzer Tourismusverband / M. Gloger
© Harzer Tourismusverband / M. Gloger