Rammelsberg Mine in Goslar, © GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer
© GOSLAR marketing GmbH / Stefan Schiefer

UNESCO-kul­tu­rarv Goslar i Harzen, Tys­kland


Den gamle by i Goslar, Tyskland, Erzbergwerk Rammelsberg (malmminen Rammelsberg), vandforsyningssystemet ”Vandforsyningssystemet Oberharzer Wasserwirtschaft”.

Området omkring Goslar kan prale af tre UNESCO-verdensarvssteder i Harzen. Malmminen Rammelsberg og den gamle by i Goslar blev erklæret UNESCO-kulturarv i 1992 og kunne i 2017 fejre 25-års jubilæum som verdenskulturarv. I 2010 kom Vandforsyningssystemet Oberharzer Wasserwirtschaft også på listen over UNESCO kultur- og naturarv. Tre betydningsfulde kulturarvssteder samlet på ét sted gør vidnesbyrdene om minedrift og historien om byen Goslar til et af de mest værdifulde kulturelle mindesmærker i Tyskland.

Malm­mi­nen Ram­mels­berg


Rammelsberg er et af de mest fremragende industrielle monumenter i Europa. Rammelsbergs minedrift går omkring tre tusind år tilbage i tiden. Tidligere blev der udvundet kobbermalm til fremstilling af bronze samt små mængder sølv til fremstilling af mønter.  Blymalm er blevet udvundet siden det 15. århundrede, og i de sidste årtier, før minen lukkede, var zinkmalm og baryt også vigtige produkter.  
Minen, der blev lukket i 1988, er i dag et museum og en besøgsmine. Her får du et unikt indblik i minedriftens historie fra den tidlige begyndelse og frem til i dag. Ud over de fire museumsbygninger er især nedstigningen i minen med udforskning af den underjordiske verden en særlig oplevelse. Mine-jernbanen tager besøgende på en rejse gennem minedriftens historie i det 20. århundrede.
Rammelsberg mine tilbyder også ekstraordinære møde- og event-faciliteter både over og under jorden. Den tætpakkede kalender over begivenheder fuldender det omfattende tilbud i Rammelsberg mine.

Weltkulturerbe Rammelsberg - Museum & Besucherbergwerk

Bergtal 19
38640 Goslar
Telefon: +49 (0) 5321 / 7500

til websidenSkriv e-mail

Vand­for­sy­nings­sy­ste­met Ober­harzer Was­serwir­t­s­chaft


Med optagelsen på listen over UNESCO kultur- og naturarv blev Vandforsyningssystemet Oberharzer Wasserwirtschaft hædret som et af de største præindustrielle energiforsyningssystemer i verden.

Cisterciensermunke fra klosteret Walkenried konstruerede de første damme og grøfter i begyndelsen af det 13. århundrede, hvorefter de konstant blev udvidet af minearbejdere i de efterfølgende århundreder. Vandforsyningssystemet Oberharzer Wasserwirtschaft var den eneste energikilde til minedriften i øvre Harzen fra middelalderen til industrialderen. Da der ikke var nogle floder eller vandløb på plateauet, samlede minearbejderne vand i reservoirer ved hjælp af en række grøftesystemer, der strakte sig over flere kilometer. Derfra blev vandet dirigeret videre til minerne og smeltehytterne, hvor det drev utallige vandhjul over og under jorden. Minearbejderne fik på den måde energi til at pumpe nedsivningsvand ud af minerne, drive smeltehytterne og transportere materialer.

Minedriftens tekniske udvikling i øvre Harzen var banebrydende i Europa. UNESCO-verdensarvsstedet omfatter 107 historiske damme, 310 kilometers grøfter og 31 kilometers vandløb. Langs grøfterne er der gang- og vandrestier med en meget lav gradient, som kan udforskes uden besværlig klatring og giver, som en slags belønning, en fantastisk udsigt over øvre Harzen. Udover det gotiske cistercienserkloster Walkenried inkluderer verdensarvsstedet også bjergværket Grube Samson fra det 16. århundrede og tre små mineskakter fra det 19. århundrede.

Den gam­le by i Goslar


Den gamle by i Goslar blev udpeget af UNESCO på grund af dens over 1.500 usædvanligt velbevarede bindingsværkshuse fra forskellige tidsperioder. Husene er beliggende i centrum af den gamle bydel inden for den tidligere bymur. Byen fik sin rigdom fra minedrift og var hovedsæde for den tyske kejser. Dens historie kan opleves overalt, for eksempel på en spadseretur gennem de smalle brostensbelagte gader eller på en underholdende guidet tur gennem byen.

Turistinformation Goslar

Markt 1
38640 Goslar
Telefon: +49 (0) 5321 / 78060

til websidenSkriv e-mail

Planlæg rejse

Planlæg her din rejse til »Turistinformation Goslar« med Google Maps.