Vandforsyningssystemet ”Oberharzer Wasserwirtschaft”, © Harzer Tourismusverband / M. Gloger
© Harzer Tourismusverband / M. Gloger

Na­tur­park Harzen


I den sydlige del af Niedersachsen går lavlandet i Harzen over i mellembjerge. På grund af det nuancerede landskab, de forskellige højder og beliggenheden mellem overvejende kystklima og fastlandsklima byder Harzen på en enestående artsrig natur. Nutidens billede af kulturlandskabet er præget af minedrift og skovbrug.

Der skulle bruges meget træ og vand til minerne. Derfor blev mange af de oprindelige skove ryddet og senere overvejende genplantet med nåletræer. Men der opstod et sindrigt system af diger og grøfter, så vand kunne ledes målrettet til vandhjul. Det således skabte og indtil i dag i stort omfang bevarede vandsystem i Oberharzen er sammen med malmminen Rammelsberg og den gamle bydel i Goslar optaget på UNESCOS liste over verdenskulturarv.
På grund af denne tidligt industrielle fortid byder Naturpark Harzen på et landskab med stor mangfoldighed: dybe dale, vilde bjergbække, grønne løvskove, lyse blandingsskove og mystiske nåleskove afløser hinanden. I højere liggende områder giver bjergenge liv til flora og fauna. Naturlandskab og kulturhistorie harmonerer flot med hinanden i Harzen.

Naturpark Harzen strækker sig fra Goslar til karstlandskabet i Sydharzen. Parkens østlige grænse ligger ved Nationalpark Harz, som den omgrænser sammen med Naturpark Harz i Sachsen-Anhalt. Los og vildkat lader sig dog ikke begrænse af park- og landegrænser. De er sjældne at se i fri natur, men måske er du heldig i forbindelse med en af de udbudte ture for naturinteresserede i Harzen.

Naturparken er en meget populær vandreregion. To ruter, »Harzer-Hexen-Stieg« og »Karstwanderweg«, er af »Wanderbares Deutschland« certificeret som kvalitetsvandreruter. Harzen er med 2.200 km MTB-spor og 59.000 højdemeter det største MTB-paradis i Nordtyskland. Baumwipfel-sporet i Bad Harzburg byder på fuldstændigt nye perspektiver i forhold til naturen. Mange steder kan man nyde omfattende vintersportstilbud, og ikke kun omkring bjerget Wurmberg.

Kombinationen af tilsyneladende uberørt natur, UNESCOS verdenskulturarvssteder og UNESCO Global Geopark med spændende aktive muligheder og rekreationsmomenter vækker begejstring. Yderligere informationer findes på naturparkens hjemmeside samt på naboparken Nationalpark Harzens side.

Indtryk