Verdens naturarv Vadehavet luftfoto, © Martin Elsen
© Martin Elsen

16 im­po­ne­ren­de luft­fo­tos af Nieder­sachsen


Nordtysklands største delstat set fra fugleperspektiv 

Fotografi blevet en fast del af vores hverdag, ikke mindst takket være de sociale medier. Hvad enten det er en middag med venner eller en spadseretur med hunden – smartphonen er altid med. Selvom dagens teknik gør det muligt at fastholde hvert øjeblik i vores liv, betyder det dog ikke, at fotografi som kunstform mister sin betydning på nogen måde. 

Tværtimod: Det tekniske fremskridt muliggør en af de mest usædvanlige former for fotografi: luftfotografien. 

Luft- og droneoptagelser byder på den fantastiske mulighed for at se landskaber og arkitektur fra en helt ny synsvinkel! Droner egner sig særlig godt til enkle optagelser af bygninger. Drejer det sig om at indfange landskabsmæssige underfundigheder, er det ofte nødvendigt at bruge et fly eller en helikopter. 

Fotografen Martin Elsen har specialiseret sig i luftfotografi og er kendt for sine usædvanlige optagelser af Tyskland set fra de højere luftlag. 

Vi har samlet nogle af hans smukkeste luftfotografier af Niedersachsen til dig. Glæd dig til en spektakulære udsigt ud over Nordsøkysten, Altes Land, delstatshovedstaden Hannover og mange andre byer! 

1. Fyrtår­net Ar­n­gast


Fyrtårnet Arngast blev opført i 1910 i Jadebusen, en bugt i den sydlige del af Nordsøen, og har i over 100 år trodset vind og vejr. Ved flod kan fyrtårnet Arngast nås efter en sejltur fra Wilhelmshaven eller Dangast samt ved ebbe på en guidet vadehavsvandring. Set fra de højere luftlag og omgivet af is og sne er det traditionelle rød-hvide fyrtårn en fryd for øjet.

2. Dei­ch­brand Festi­val


Festivalstemning – disse to luftoptagelser viser det kulørte liv på teltpladsen på Deichbrand Festivalen. Desværre kunne musikfestivalen ved lufthavnen Sea-Airport i Cuxhaven ikke gennemføres i 2020, men disse billeder øger forventningens glæde til næste sommer, ikke?  

3. Ver­dens­na­tu­rarv Va­de­ha­vet i Cuxha­ven


Helt sikkert et besøg værd og imponerende både på jorden og fra enhver anden synsvinkel: Vadehavet i Niedersachsen. I 2009 blev naturlandskabet Cuxhaven officielt udnævnt til UNESCO verdensnaturarv, og det er absolut fortjent. Her har Nordsøens tidevand i sandhed skabt et særligt kystlandskab.

To gange dagligt ved ebbe trækker vandet sig tilbage og åbenbarer en enestående dyre- og planteverden. Denne dyre- og planteverden kan opleves på en vadehavsvandring. Martin Elsen viser på det første foto på imponerende vis, hvordan en vadehavsvandring ser ud oppefra. Vadehavets landskab virker surrealistisk, næsten som et månelandskab.

Det andet foto indfanger perfekt, hvordan sol og skyer spejler sig i Vadehavslandskabet ved Cuxhaven, mens det endeløse landskab synes at smelte sammen med horisonten – perfekt timing.

4. Dorum-Neu­feld


Denne optagelse viser kystbyen Dorum-Neufeld. Beliggende ved Wurster Nordseeküste byder den lille by på gode muligheder for en afvekslende ferie. På fotoet kan du se kutterhavnen og svømmebassinet med kunstige bølger, som tillader badning uafhængigt af tidevandet. For at nyde en panoramaudsigt mod Dorum “næsten fra fugleperspektiv“ anbefales en udflugt til fyrtårnet Obereversand. 

5. Em­den


Bilerne på det første foto virker som perler på en snor. Fotoet er taget højt oppe over folkevognsområdet i Emden. Set fra fugleperspektivet former hundredvis af biler ganske vist ikke et helt symmetrisk, men dog alligevel et yderst æstetisk tiltalende billede. Et virkeligt flot foto!

Det andet foto viser byhavnen i Emden. Dette foto er måske ikke blevet taget i ligeså høje luftlag som andre fotos på denne liste. Men det bliver det ikke mindre imponerende af. Betragter man de maleriske kanaler på fotoet, bliver man med det samme klar over, hvorfor Emden også kærligt kaldes for “Nordtysklands Venedig“.

6. Gre­et­si­el


Højt over Ostfriesland og Nordsøen fastholder Martin Elsen slusen i Greetsiel. Kombinationen af grønne, brune og blå nuancer og samspillet med industribygning og natur gør optagelsen til noget helt særligt. Den romantiske lille kystby Greetsiel egner sig fremragende til en dagsudflugt. En mere end 600 år gammel rejekutter og talrige laden hier zu einem ausgiebigen Spaziergang ein.

7. Her­ren­häu­ser Gär­ten i Han­nover


Den store have er ikke kun den centrale del af Herrenhäuser Gärten i Hannover, men også den mest bemærkelsesværdige barokhave i hele Europa. Næsten 100 gartnere årligt passer haveanlægget. Luftfotos af Martin Elsen beviser: Arbejdet betaler sig. Her kan kærligheden til detaljen ses overalt. Talrige barokke ornamenter, imponerende springvand, prægtige skulpturer og utallige hjemlige og eksotiske planter sørger for den ene overraskelse efter den anden hos de besøgende i Herrenhäuser Gärten.

8. Hjer­te­æb­le­gård “Her­zap­fel­hof Lühs“ i Jork


Et lille paradis i det grønne? Denne luftoptagelse indfanger den perfekte symmetri på en æbleplantage i Altes Land. Her er der ikke tale om hvilken som helst æblegård, men om den vel største og kendteste økologiske frugtplantage i Niedersachsen: Herzapfelhof Lühs i Jork.  

9. Fyrtår­net Ho­he Weg ud for ky­sten ved Butja­din­gen


Dette fantastiske luftfoto fastholder på imponerende vis, hvordan vind og havstrømme flytter vandet i forskellige retninger. Det 36 meter høje fyrtårn Hohe Weg virker næsten lillebitte, når det er omgivet af de turkisblå vandmasser. Dette ældste fyrtårn i Niedersachsen har været pejlemærke for søfolk siden 1856.

10. Lan­geoog


På dette foto præsenteres en fantastisk udsigt til Langeoogs vilde landskab. De viste saltenge er særligt karakteristiske for den østfrisiske ø. I dag er ca. 2/3 af den “lange ø“ del af nationalparken “Wattenmeer“ (Vadehavet) og alene saltengene huser mere end 2.300 forskellige dyre- og plantearter.

11. Dæm­nin­gen Oker­tals­per­re i Harzen


Et kendt motiv fra Harzen: Okerstausee (opstemmet sø) i Harzen. Den mæandrerende flod Oker er ligeså imponerende som luftfotoet af Martin Elsen. Selve dæmningen er et populært udgangspunkt for vandringer. Der tilbydes tillige sejlture på den inddæmmede sø. 

12. Min­se­ner Oog


En uberørt naturskønhed midt i Nordsøen – den ubeboede ø Minsener Oog. Omgivet af det dybblå vand og talrige sandbanker er øen en vigtig rugeplads for havfugle. Minsener Oog kan kun nås til fods på en wattvandring fra Schillig. Da det meste af området er fredet, er det kun en lille del, der må besøges.

13. Flo­den Oste ved Großenwör­den


På dette vidunderlige landskabsfoto snor Oste sig blødt gennem de grønne marker og enge, der er dækket af morgendisen. Man kan mærke morgenroen helt tæt på. Oste-flodlandskabet er et populært tilløbsstykke for cykel- og vandsportsentusiaster. Langs med bredden indbyder talrige små landsbyer og historiske vind- og vandmøller til et lille ophold.  

14. Nor­der­ney


Norderney set oppefra: Den andenstørste østfrisiske ø er her fotograferet i al sin skønhed. De hvide skyer på himlen og bølgerne, der brydes ved kysten, giver en særlig smuk farvemæssig kontrast til det dybmørke havvand og den grønne natur på øen i Nordsøen. Et virkeligt flot foto!

15. El­ben ved Sta­de


Dette spændende foto viser containerskibe på Elben i nærheden af Stade, indhyllet i tæt tåge. Selve hansestaden Stade begejstrer besøgende med en smukt restaureret gammel bydel og et stort udvalg af hyggelige caféer og værtshuse.

16. UNESCO ver­dens­na­tu­rarv Va­de­ha­vet


Vores sidste to billeder virker ved første øjekast næsten som ekspressionistiske malerier. I virkeligheden er der dog tale om en luftoptagelse fra Vadehavet. Intet andet sted kan tidevandets urkraft og naturens utøjlede skønhed opleves så godt som her. Vadehavet er Tysklands vigtigste naturområde og blev optaget på UNESCOs liste over verdensnaturarv på linje med Great Barrier Reef i Australien eller Grand Canyon i USA.