Lynx i Harz National Park i Schaugehege i Bad Harzburg, © Ole Anders / Nationalpark Harz
© Ole Anders / Nationalpark Harz

Op­lev vil­de dyr i Nieder­sachsen


Kast et blik på det vilde Niedersachsen. Den delvist stærkt beskyttede natur med dens dyre- og planteverden kan opleves under en ferie. På sporet af lossen i Nationalpark Harzen, synet af yndige traner og fiskehejrer i Diepholzer Moor eller den fascinerende opdagelse af sæler og “Small Five“ i UNESCO verdensnaturarv Vadehavet – lær Niedersachsens artrigdom at kende på din næste rejse.

Havørn

Luftens konge har siden 2000 været hjemmehørende ved Steinhuder Meer. Med sit ca. 2 meter vingespænd er havørnen en imponerende skikkelse og et flot fotomotiv. Tip: Husk teleobjektivet. På Internetsiden for Ökologische Schutzstation Steinhuder Meer kan havørnenes rede ses på webcam hele året rundt.

Ved Dümmer See føler havørnen og dens “lillebroder“, fiskeørnen, sig også hjemme.

Havørn ved Steinhuder Meer, © Bernd Wolter
© Bernd Wolter

Bæveren ved floden Elben

Europas største gnaver er igen hjemmehørende i Niedersachsen. Bæveren kan især opleves med Elben. I biosfærereservatet “Niedersächsische Elbtalaue“ giver oplevelsesmuseet Biosphaerium mulighed for at se bæveren bygge dæmning i et stort udendørs område.

Bæver på flodbredden, © Jürgen Borris
© Jürgen Borris

Sæler i Niedersachsens Vadehav

Sæler ses bedst om foråret og om sommeren i Nordsøen. Fra talrige kystbyer er der udflugtsskibe til sælbankerne – en fantastisk oplevelse for store og små naturelskere. Derudover kan havpattedyrene på sælstationen i Nationalpark-Haus Norddeich besøges hele året rundt – med daglig fodring.

Og de “Small Five“ i Nordsøen – sandormen, hjertemuslingen, strandkrabben, vadehavssneglen og hesterejen – viser sig gerne under en guidet Vadehavsvandring.

Sæler om sommeren , © Pascal Skwara
© Pascal Skwara

Traner i Diepholzer Moor

Fra marts måned kan der iagttages et helt specielt skuespil: tranernes parringsdans. I Diepholzer Moorniederung i Naturpark Dümmer er der talrige udsigtspunkter, hvorfra man kan overvære tranedansen. Og dette kan kombineres med et besøg i Moorwelten, et oplevelsesmuseum over temaet klima og mose.

Kraner, © Willi Wolfes
© Willi Wolfes

Losser i Harzen

Lossen er tilbage i Harzen. I år 2000 blev der udsat losser i området og de gennemstrejfer i dag store dele af landskabet med mellembjerge. Med noget held kan med på en vandretur få et glimt af den meget sky store kat. Der er dog større chance for succes ved at besøge Bad Harzburg, hvor der er fire losser i deres naturlige miljø i en stor indhegning med gratis adgang.

 Lux i Harz bjergene DK, © Nationalpark Harz / Siegfried Richter
© Nationalpark Harz / Siegfried Richter