Skt. Maria domkirke, © Bischöfliche Pressestelle Hildesheim
© Bischöfliche Pressestelle Hildesheim

UNESCO ver­den­skul­tu­rarv Hil­des­heim


Allerede i 1985 føjede UNESCO to kirker i Hildesheim samt deres kunstskatte til listen over verdens kulturarv, som har en særlig betydning for menneskeheden: Skt. Maria domkirken med dens imponerende bronzeskulpturer samt Skt. Michaelis-kirken, en af de smukkeste tidlig-romanske kirker i Tyskland. Begge monumenter er fremragende eksempler på sakral byggekunst og symboliserer desuden biskop Bernwards skaberkraft, efter hvem en stor kunstnerisk periode i Tyskland blev navngivet ”die Bernwardinische Zeit” (Bernward-æraen). Endvidere imponerer katedralmuseet, som også er en del af UNESCOs verdensarvsliste, med et væld af kirkelige kunstskatte.

Ma­ri­en­dom (Skt. Ma­ria dom­kir­ke)


Skt. Maria domkirken i Hildesheim, kendt som Mariendom, er en af de ældste domkirker i Tyskland og er en treskibet basilika lavet af bygningssten og sten fra stenbrud. På hovedapsissen slutter korsgangen sig til et dobbeltetages trefløjet anlæg, hvori vartegnet for Hildesheim – den tusindårige rosenstok – befinder sig. Til kirkens middelalderinventar hører også to monumentale bronzestøbninger, Kristussøjlen og Bernwardsdøren. Begge kunstskatte blev støbt af ét stykke - for den daværende tid var det meget banebrydende og en teknisk nyskabelse.

Domkirkens skatkammer i Dommuseum Hildesheim er også på UNESCO’s verdensarvsliste. Her findes en af verdens vigtigste samlinger af sakral kunst.

Katedralmuseet har en af verdens vigtigste samlinger af middelalderlig kunst. Museet er en del af UNESCO’s verdensarvsliste og præsenterer udvalgte skatte fra katedralens historie og det betydningsfulde skatkammer med værdifulde middelalderlige kunstværker. Skattekammerets unikke objekter rækker tilbage til biskop Bernwards tid (993 til 1022), som for eksempel den øverste del af bispestaven i sølv, der tilhørte abbeden Erkanbald i Fulda, sølvlysestagerne, biskop Bernwards kors samt den gyldne madonnafigur, die Goldene Madonna, en af de ældste skulpturer fra middelalderen. Relikvieskrinet med resterne af den hellige kong Oswald er doneret af fyrsten i det Tysk-Romerske rige af Welfernes slægt Henrik Løve og hans kone Mathilde, datteren af Englands konge.

St. Mi­cha­e­liskir­che (Skt. Mi­cha­e­lis-kir­ke)


Bygherren af Skt. Michaelis-kirke i Hildesheim er ingen ringere end biskop Bernward, der blev helgenkåret i 1192 og var kejser Otto 3.s lærer. Som tak for sin tjeneste modtog Bernward en stump af det hellige kors. Til ære for den dyrebare relikvie blev der fra 1010 til 1022 skabt et centralt værk inden for middelalderlig arkitektur, som i dag hører til UNESCO kulturarv, ligesom Skt. Maria domkirken i Hildesheim fra 1046 med den tusindårige rosenstok. Kirken er et vigtigt eksempel på pre-romansk arkitektur. Basilikaens grundplan med 2 apsisser imponerer med sin strenge symmetri, og udformningen af kirkeskibet, der præges af vekslen mellem tykke og tynde søjler, er en af de mest succesfulde opfindelser inden for den ottonske og romanske arkitektur.

I øvrigt: Ifølge legenden fik en blind pige sit syn tilbage ved Bernwards grav i krypten i Skt. Michaelis-kirke.

Skt. Michaelis-kirken er blevet redesignet flere gange gennem århundreder, både arkitektonisk og indretningsmæssigt. Pragtstykket inde i kirken er det malede træloft, der forestiller Jesseboom, stamtræet af Kristi. Det flade loft, der er unikt i Tyskland, blev lavet i starten af det 13. århundrede og giver et fascinerende indblik i romanske monumentale malerier. Det samlede indtryk af interiøret (i dag) er især kendetegnet ved lyset, der kommer ind fra alle sider. Her har korets vinduer i øst og vest stor betydning.

I 1945 blev kirken fuldstændig ødelagt af et luftangreb. Rekonstruktionen af Skt. Michaelis-kirken efter det originale ottonske design blev afsluttet med kirkens indvielse i 1960. I dag er Skt. Michaelis-kirken en af tre simultankirker i Niedersachsen og deles af protestantiske og katolske kristne. Siden 1985 har den, sammen med Skt. Maria domkirken i Hildesheim, hørt til UNESCO kulturarv.

Touristinformation Hildesheim

Rathausstraße 20
31134 Hildesheim
Telefon: +49 (0) 5121 / 17980

til websidenSkriv e-mail

Planlæg rejse

Planlæg her din rejse til »Touristinformation Hildesheim« med Google Maps.