Skt. Maria domkirken i Hildesheim, kendt som Mariendom, er en af de ældste domkirker i Tyskland og er en treskibet basilika lavet af bygningssten og sten fra stenbrud. På hovedapsissen slutter korsgangen sig til et dobbeltetages trefløjet anlæg, hvori vartegnet for Hildesheim – den tusindårige rosenstok – befinder sig. Til kirkens middelalderinventar hører også to monumentale bronzestøbninger, Kristussøjlen og Bernwardsdøren. Begge kunstskatte blev støbt af ét stykke - for den daværende tid var det meget banebrydende og en teknisk nyskabelse.
Domkirkens skatkammer i Dommuseum Hildesheim er også på UNESCO’s verdensarvsliste. Her findes en af verdens vigtigste samlinger af sakral kunst.
Katedralmuseet har en af verdens vigtigste samlinger af middelalderlig kunst. Museet er en del af UNESCO’s verdensarvsliste og præsenterer udvalgte skatte fra katedralens historie og det betydningsfulde skatkammer med værdifulde middelalderlige kunstværker. Skattekammerets unikke objekter rækker tilbage til biskop Bernwards tid (993 til 1022), som for eksempel den øverste del af bispestaven i sølv, der tilhørte abbeden Erkanbald i Fulda, sølvlysestagerne, biskop Bernwards kors samt den gyldne madonnafigur, die Goldene Madonna, en af de ældste skulpturer fra middelalderen. Relikvieskrinet med resterne af den hellige kong Oswald er doneret af fyrsten i det Tysk-Romerske rige af Welfernes slægt Henrik Løve og hans kone Mathilde, datteren af Englands konge.