Hämelschenburg Slot med sø foran sig, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek
Foto af Eva Daseburg
Blog

Ro­man­ti­ske bor­ge og slot­te i We­ser­berg­land


Weserbergland er ikke kun et populært udflugtsmål for cykelfolket eller vandrere, men også for historieinteresserede. Desuden har området omkring Hameln et væld af imponerende slotte og storslåede borge at byde på. I Weserbergland kan man opleve de smukkeste slotte og de mest betydningsfulde adelsslægter i Tyskland. Mangfoldigheden af historiske herregårde er meget afvekslende og alsidig. De borge og slotte, som præsenteres her, ligger fordelt på en strækning på 60 kilometer. 

Hvorfor findes der så mange borge og slotte i Weserbergland?

I navnet Weserbergland ligger der, at området er bjergrigt og ligger ved floden Weser. Bjerge bød engang på naturlig beskyttelse mod angreb. Omgivelserne kunne kontrolleres oppefra, og adgangen til borgen blev besværliggjort. Derfor finder man betydeligt flere borge i bjergrige regioner end i det flade landskab. Floden Weser derimod var en populær handelsrute. Handelen bragte rigdom til menneskerne langs floden Weser, og gamle borge og godser blev ombygget til pragtfulde slotte. Handelen boomede især i 1400-tallet under renæssancen, og af den grund blev der bygget og ombygget så utroligt mange slotte i denne periode. Stadig den dag i dag kan vi nyde godt af pragtbygningerne. Af samme grund er der så mange slotte i den såkaldte Weserrenæsance-stil. 

Bückeburg Slot

Bückeburg Slot er et af de mest seværdige og mest besøgte slotte i Niedersachsen – og det er ikke uden grund. For både slottet og den store park er absolut maleriske. Bückeburg Slot er stamsæde for fyrstehuset Schaumburg-Lippe. Det har været i familieeje i 700 år og bebos fortsat i dag af fyrst Alexander Prinz zu Schaumburg-Lippe og hans familie. Det er kun en fløj af slottet, der er er i privat eje. En stor del af anlægget er tilgængeligt for besøgende. 

Slotsensemblet, som vi kan beundre i dag, blev opført under renæssancen på et sted, hvor der tidligere lå en gammel borg. Sidefløjene på vore dages slot stammer fra denne periode. Midterdelen af bygningen brændte dog ned i 1700-tallet og blev genopbygget i barok stil. 

Når man besøger Bückeburg Slot, bør man absolut se på en opvisning på slottets hofrideskole (“Hofreitschule“). I Bückeburg findes Tysklands eneste “Hofreitschule“. Fyrstefamiliens mausoleum i slotsparken er også enestående og seværdigt. Det er verdens største fyrstegravkammer, og mausoleet har den største guldmosaik-kuppel i Europa. 

Bückeburg Slot er også blevet foreviget i litteraturen. Angiveligt har den franske forfatter og filosof Voltaire (1694-1778) brugt Bückeburg Slot som forbillede for Candides faders slot i sin roman “Candide” og beskrevet det udførligt. 

Bückeburg Slot fra frontal visning, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Schaumburg Borg

Schaumburg Borg ligger kun få kilometer syd for Bückeburg Slot. Som man kan se af navnet, tilhører Schaumburg også huset Schaumburg-Lippe. Det er huset Schaumburgs tidligere stamsæde, da Schaumburgerne var grever og ikke fyrster. 

Borgens placering er særlig pittoresk, da den ligger på et udhæng lige over floden Weser. Borgen blev opført i 1200-tallet og udvidet og ombygget igen og igen i senere århundreder, således at anlægget stammer fra forskellige epoker. I 1400-tallet siges Schaumburg at have været centrum for hekseforfølgelserne i Weserbergland. Mange grusomme processer har fundet sted her, hvilket “blodlinden“ i borggården minder om. 

Udsigt over slottet i Schaumburg, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Hämelschenburg Slot i Emmerthal

Også selvom ordet “burg“ (borg) indgår i Hämelschenburg er det et imponerende slot i Weserrenæssance-stil. Bygningen er så smuk og sirlig, at den er et af de smukkeste renæssanceslotte i Tyskland. 

Slottet blev opført i midten af 1500-tallet af familien Klencke, er den dag i dag i familiens eje og bebos af familien. En del af slottet er dog åben for besøgende, og det kan betale sig at se gemakkerne. 

Hämelschenburg ligger på Den tyske Eventyrrute, som fører til brødrene Grimms sagn og eventyr. Hver lokalitet på eventyrruten kan knyttes til et eventyr af brødrene Grimm. Hämelschenburg er Fru Holles borg, og det er ikke fiktion. Slottet, som det ser ud i dag, blev opført af Jürgen von Klencke og hans kone Anna von Holle. Anna von Klencke født von Holle (1567-1630) var dannet og blev opdraget meget kristent. Hun var efter sigende en stor velgører og blev derfor måske brugt som forbillede for Fru Holle. 

Hämelschenburg Slot med sø foran sig, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Pyrmont Slot i Bad Pyrmont

Ikke langt fra Hämelschenburg Slot i kurbyen Bad Pyrmont finder man et andet imponerende slot. Pyrmont Slot er sommerresidens for greverne von Waldeck, det senere fyrstehus zu Waldeck und Pyrmont. Barokslottet blev opført i 1700-tallet, men er integreret i en fæstning fra 1500-tallet. Adelsfamilien von Waldeck stammer egentlig fra Nordhessen. Familiens hovedslot ligger i Bad Arolsen. Da fyrstedømmet Waldeck flyttede til det sydlige hjørne af Niedersachsen, blev der opført et sommerslot i den populære og traditionsrige kurby. 

Selvom fyrstedømmet zu Waldeck und Pyrmont er et ret lille fyrstedømme, har døtrene giftet sig ind i de vigtigste europæiske kongefamilier. Emma blev dronning i Holland, Helene giftede sig med dronning Victorias og prins Alberts søn, og Marie giftede sig med den senere konge af Württemberg. 

I Pyrmont Slot er der i dag et museum med udstillinger om byens og slottets historie, men også med meget interessante særudstillinger. 

Münchhausen-borgen med museum i Bodenwerder 

Baron Münchhausen er ikke nogen opdigtet person fra litteratur eller film. Den berømte løgnebaron Münchhausen fandtes virkeligt og stammede fra Bodenwerder ved Weser i det sydlige Niedersachsen. Borgen Münchhausen, hvor Hieronymus Freiherr von Münchhausen blev født og voksede op, er ikke nogen pragtbygning. Det er et hus i bindingsværksstil, som i dag huser rådhuset. Ved siden af ligger Münchhausen-museet, som er viet til løgnebaronens liv og legender. 

Slotshotel Münchhausen i Aerzen

Münchhausen Slot bør ikke forveksles med Münchhausen Borg, selv om de ligger ret tæt på hinanden. Adelsmanden, der opførte slottet, stammer ganske vist fra samme adelsslægt som løgnebaronen, men levede betydeligt tidligere. Münchhausen Slot blev opført i midten af 1500-tallet af Hilmar von Münchhausen, som dengang var en af Tysklands rigeste mænd. Det kan ses, eftersom slottet er spektakulært og prangende. Münchhausen Slot huser i dag et luksuriøst slotshotel. 

Gutshof Münchhausen med lille springvand, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Fürstenberg Slot med porcelænsfabrik

Fürstenberg Slot er et af de mindre slotte i Weserbergland. Det er især kendt for fremstillingen af Fürstenberg porcelæn. Den berømte porcelænsfabrik befinder sig lige ved siden af slottet og blev opført af fyrst Karl l. af Braunschweig-Wolfenbüttel som et prestigeprojekt. I baroktiden var det utroligt moderne at fremstille sit eget porcelæn; rigtig mange adelshuse konkurrerede om at have den første og fineste porcelænsfremstilling. 

Fürstenberg Slot fra frontudsigten, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

I 1200-tallet fandtes der allerede en borg i Fürstenberg. Den blev dog under renæssancen ombygget til det nuværende slot i Weserrenæsance-stil. 

Familien fra Braunschweig-Wolfenbüttel brugte kun lejlighedsvis Fürstenberg Slot som jagtslot. Man kan dog gå ud fra, at der lige netop i barok- og rokokoperioden var mange højadelige gæster på besøg her. For fyrst Karl I. af Braunschweig-Wolfenbüttel var gift med Frederik den Stores søster. Og omvendt var den preussiske konge gift med Karl I.s søster. 

I dag er der et meget seværdigt porcelænsmuseum i Fürstenberg Slot. Såfremt I har besøgt museet for flere år siden og syntes, at det var kedeligt, kan et nyt besøg godt betale sig. For nogle år siden blev museet ombygget og udstillingen fuldstændigt omdannet. I dag vises der kun nogle få udvalgte og særlige udstillingsgenstande, som til gengæld giver et vellykket og spændende indblik i porcelænsfremstillingens verden. 

Borgruin Polle

Til sidst vil jeg præsentere en romantisk borgruin, som ligger lige ned til Weser, og som også ligger på Eventyrruten. Borgruinen forbindes med Askepot. Om borgen faktisk har noget at gøre med eventyret om Askepot, er ikke dokumenteret. 

Borgen blev formodentlig opført omkring år 1200. Borgen Polle tilhørte betydningsfulde familier. Ejerskabet skiftede konstant mellem en sidelinje til Stauferne og mellem Welferne. I 30-års krigen blev borgen ødelagt og har siden været en ruin. 

Frontal udsigt over borgruinerne i Polle, © Burgdame.de/ Eva Adamek
© Burgdame.de/ Eva Adamek

Foto af Eva Daseburg

Eva aka borgfruen elsker at være på farten. På mine rejser besøger jeg gerne historiske seværdigheder, naturligvis borge og slotte, men også kirker og klostre, museer eller interessante gamle bydele. På bloggen “Burgdame” fortæller Eva om sine rejser og opdagelser og giver gerne tips om steder uden for turiststrømmen.