DE SMUK­KE­STE UD­SIGTS­PUNK­TER I NIE­DER­SA­CH­SEN


Det er ingen hemmelighed, at Niedersachsen som den næststørste delstat i Tyskland byder på næsten uendelige vidder og et mangfoldigt landskabsbillede. Marker, enge, moser, skove, hedelandskaberog ikke at forglemme strande, der når ud til horisonten, giver mulighed for en fortjent pause i naturen. Men også Niedersachsens byer byder på fascinerende udsigter og arkitektoniske højdepunkter.

Fra Ostfriesland over Lüneburger Heide og Weserbergland til Harzen – hver region i Niedersachsen byder på særegne landskaber. Hvor har man den bedste udsigt? Regionen Mittelweser er det geografiske midtpunkt i Niedersachsen, Emsland fortryller med udsigter ud over det idylliske fredede moseområde Dalum-Wietmarscher Moor og solnedgangen over Nordsøen ses særlig flot i Cuxland. Vi vil her præsentere flere udsigtspunkter med imponerende udsyn!

 

1. BRAUNSCHWEIGER LAND

Industrikultur møder århundrede gammel arkitekturhistorie i Braunschweiger Land.

Rådhustårnet i Braunschweig

For at læreBraunschweig at kende oppefra skal man tilbagelægge de 161 trappetrin op i rådhustårnet. Rådhustårnet er 61 meter højt. En elevator findes ikke; men til gengæld er udsigten turen værd. Vores tip: På julemarkedet kan du beundre de flotte boder og festlige lysudsmykninger omkring domkirken.

Nærmeste parkeringsplads: Parkeringshus Schloss Arkaden, Georg-Eckert-Straße, D-38100 Braunschweig

"Kugelsitze" ved siden af Wakepark i Wolfsburg

Udsigten fra "Kugelsitze" lige ved siden Wakepark i Wolfsburg har de bedste forudsætninger for vidt forskellige fotomotiver: centrum, Volkswagen Arena, Autostadt, Wolfsburg slot eller Allerpark. Perfekt, hvis man vil indfange byens mangfoldighed på ét billede. Særligt på varme og solrige dagen lokkes mange besøgende fra Wolfsburg og omegn til Allerpark, i deres søgen efter afslapning eller forskellige fritidsaktiviteter.

Nærmeste parkeringsplads: Wakepark Wolfsburg, Berliner Ring 1, D-38446 Wolfsburg

2. ELBEN & WENDLAND

Helt tæt på naturen omkring Elben og Wendland.

Udsigtstårn i Hoher Mechtin i Lüchow-Dannenberg

Et absolut storslået panorama åbner sig for dig fra det 30 meter høje udsigtstårn på højen “Hoher Mechtin“. Herfra nyder du en fantastisk udsigt over Naturpark Elbhöhen-Wendland samt det tilstødende biosfærereservat Niedersächsische Elbtalaue. Vores tip: Et besøg i sensommeren/efteråret Løvtræernes farvemangfoldighed kombineret med himlens strålende blå farve i månederne september/oktober og giver den perfekte baggrund for et foto.

Nærmeste parkeringsplads: Hoher Mechtin kan kun nås til fods. Som startpunkt for din vandretur anbefales denne parkeringsplads: Spranz 1, D-29499 Zernien

Udsigtstårn Kniepenberg i Drethem

En 360 graders udsigt over Naturpark Elbhöhen-Wendland fås fra udsigtstårnet Kniepenberg i Drethem og egner sig som mål for en vandretur. Udsigten begejstrer ikke kun outdoor-entusiaster men også fugleinteresserede Med noget held kan du fra øverste platform se havørne og gæs højt oppe i luften.

Nærmeste parkeringsplads: Parkeringsplads Kniepenberg, K36, D-29456 Hitzacker (Elben)

3. EMSLAND

I Emsland mødes vildt moselandskab og barok havekunst.

Udsigtshøj i moseområdet Dalum-Wietmarscher Moor

Dalum-Wietmarscher Moor ved Geeste er et 1.580 hektar stort fredet natur- og fuglebeskyttelsesområde. Udsigtshøjen ligger i den østlige del af det fredede område. Herfra kan man opleve den usædvanlige dyre- og planteverden i højmosen uden at forstyrre.

Nærmeste parkeringsplads: Udsigtshøj i Dalum-Wietmarscher Moor, Süd-Nord-Straße, D-49744 Geeste

Udstillingscentret Gut Altenkamp i Aschendorf

Den tidligere herregård Altenkamp i Papenburg har et malerisk barokt haveanlæg. Lysthaven blev rekonstrueret efter historiske tegninger og er i dag location for talrige arrangementer.  

Nærmeste parkeringsplads: Parkeringsplads Gut Altenkamp, Am Altenkamp, D-26871 Papenburg

4. GRAFSCHAFT BENTHEIM

Yndigt landskab og himmelsk fred i Grafschaft Bentheim.

Udsigtstårn ved Lönsberg i Uelsen

I Grafschaft Bentheim findes der hedearealer, dybgrønne skove og frodige enge, så langt øjet rækker. En særlig flot udsigt over det idylliske landskab kan fås fra udsigtstårnet på Lönsberg. I klart vejr kan man endda se middelalderborgen Bad Bentheim.

Nærmeste parkeringsplads: Zum Lönsberg, D-49843 Halle

Udsigtstårn ved Isterberg i Schüttorf

Man kan se helt til Holland fra udsigtstårnet på Isterberg. Og du må ikke glemme at nyde udsigten nedad. Grevskabet ligger for neden for Isterberg og viser sin stille skønhed.

Nærmeste parkeringsplads: Isterberger Waldhaus, Lehmstraße 1, D-48465 Isterberg

5. HARZEN

Bjergluft i naturparadisiske Harzen.

Kästeklippen Udsigt over Oker , © HTV / M. Pagenkemper
© HTV / M. Pagenkemper

Kästeklippen

Det er svært af finde en udsigt i Harzen, som ikke egner sig som postkortmotiv. Du må under ingen omstændigheder gå glip af udsigten fra Kästeklippen. Fra granitklipperne har du en perfekt udsigt til Okertal.

Nærmeste parkeringsplads: Sportpark an der Rennbahn, Herbrink 30, D-38667 Bad Harzburg

Klaras Höhe i Osterode

En storartet udsigt over Harzens forland åbenbares fra udsigtspunktet Klaras Höhe i Osterode. Der er et begrænset antal parkeringspladser og vi anbefaler at besøgeKlaras Höhe i forbindelse med en vandretur.

Nærmeste parkeringsplads: Klaras Höhe, D-37520 Osterode am Harz

6. LÜNEBURGER HEIDE

Lyngen blomstrer på Lüneburger Heide.

Wilseder Berg

Så snart du har oplevet lyngen blomstre på Wilseder Berg, vil du aldrig tilbringe en august eller september i Niedersachsen uden et besøg på Lüneburger Heide. Det violette blomsterhav er bare så smukt!

Nærmeste parkeringsplads: Besøgsparkeringsplads Undeloh: Wilseder Straße, D-21274 Undeloh

Oldendorf mindesmærke, © LÜNEBURGER HEIDE GMBH / A. Kaßner
© LÜNEBURGER HEIDE GMBH / A. Kaßner

Oldendorfer Totenstatt

Det bliver mystisk under et besøg i Oldendorfer Totenstatt. Gravhøjene midt i hedelandskabet vidner om mere end 5000 år af menneskehedens historie. Den særlige atmosfære på stedet kan bedst indfanges under morgendisen eller ved solnedgang.

Nærmeste parkeringsplads: Parkeringsplads Oldendorfer Totenstatt, Maxener Straße, D-21385 Oldendorf (Luhe)

7. MITTELWESER

Rejsen til jordens midtpunkt i Niedersachsen.

Niedersachsens geografiske midtpunkt iGrafschaft Hoya

Hvor ligger Niedersachsens midtpunkt? Dette spørgsmål undersøgte regional-tv-stationen NDR  i udsendelsen “Hallo Niedersachsen“ i 2003. Svaret var: Midt på en mark ved Hoyerhagen. For at markere det sande midtpunkt i Niedersachsen  fik tv-stationen sat en sten. Gæster har endda mulighed for at få udstedt et dokument på deres besøg. Dette udstedes af turistinformationen for Grafschaft Hoya eller på rådhuset.

Nærmeste parkeringsplads: Wehrenberg, D-27318 Hoyerhagen

8. DE ØSTFRISISKE ØER

Strandlykke på de østfrisiske øer Juist og Borkum.

Stranden på Juist

Stranden på Juist er langt skønnere, end ethvert foto kan udtrykke. Den hvide sandstrand strækker sig over 17 kilometer og egner sig perfekt til gåture. Vores tip: Solnedgangen skal nydes fra udsigtsplatformen ved passagen til hovedstranden.

Bemærk: Juist er en bilfri ø.

Se på sæler på Borkums nordstrand

Et af de bedste steder at se sæler i fri natur (og på sikker afstand) er Borkums nordstrand. Hvis man vil tættere på disse vandpattedyr, har man mulighed for det på en guidet vandring.

Nærmeste parkeringsplads: Am Langen Wasser, D-26757 Borkum

9. OLDENBURGER MÜNSTERLAND

Landlig idyl i Oldenburger Münsterland.

Rekreationsområde Thülsfelder Talsperre

Rekreationsområdet Thülsfelder Talsperre betragtes som et ægte klenodie i Oldenburger Münsterland. Gå over den store lagunebro og nyd udsigten til den kunstige opstemmede sø og det mangfoldige mose-, skov- og hedelandskab.

Nærmeste parkeringsplads: Wanderparkplatz Talsperre-Süd, D-49681 Garrel

10. OSNABRÜCKER LAND

Op i høje højder i Osnabrücker Land.

Trækronesti i Iburg

Til solen: Når man stiger op på trækronestien i Bad Iburg fra den skyggefulde kurpark, skal man først vænne sig til lyset på udsigtsplatformen i 30 meters højde. Her præsenterer natur- og geopark TERRA.vita sig fra en helt anden side og byder hen over trækronerne på flotte udsigter til Iburg Slot.

Nærmeste parkeringsplads: Philipp-Sigismund-Allee 4, D-49186 Bad Iburg

Udsigtsplatform Felsrippe på Piesberg

Udsigtsplatformen Felsrippe på Piesberg er det højeste punkt i byen Osnabrück og giver mulighed for en fantastisk udsigt over stenbruddet, Teutoburger Wald og UNESCO Global Geopark TERRA.vita.

Nærmeste parkeringsplads: Parkeringsplads “Museum für Industriekultur“, Fürstenauer Weg 191, D-49090 Osnabrück

11. OSTFRIESLAND

Havbrise i Ostfriesland.

Pilsum fyr og får på diget, © Fotolia / greenpapillon
© Fotolia / greenpapillon

Pilsumer fyrtårn i Krummhörn-Greetsiel

Ingen liste over udsigtspunkter er fyldestgørende uden et typisk østfrisisk fyrtårn! Pilsumer fyrtårn blev opført i 1890. Det har optrådt i diverse film af den tyske komiker Otto Waalkes og fortryller med en fantastisk udsigt ud over den østfrisiske kyst.

Nærmeste parkeringsplads: Zum Alten Leuchtturm 2, D-26736 Pilsum

Kiekkaaste ved Bunde

Fra observationstårnet Kiekkaaste har man en vidunderlig udsigt til vadehavets vilde natur. Observationstårnet er bygget på stylter for at sikre mod højvande (flod), men vi anbefaler alligevel at have gummistøvler på. Ved springflod kan vandet hurtigt nå op over stien.

Nærmeste parkeringsplads: D-26831 Bunde

12. NORDSØEN-ELBE-WESER

Nyd naturen aktivt i Nordsø-Elbe-Weser området.

Udsigtsplatformen Alte Liebe

Man kan med rette sige, at “Alte Liebe“ i Cuxhaven er virkelig gammel. Opført i 1733, bruges den tidligere anløbsbro i dag som udsigtsplatform. Lad næsen mærke den saltholdige brise fra Nordsøen og nyd udsigten.

Nærmeste parkeringsplads: Am Alten Hafen, Leuchtturmweg, D-27472 Cuxhaven

Fyrtårn Obereversand

Over kutterhavnen i Dorum-Neufeld troner et sort, 37 meter højt tårn: fyrtårnet Obereversand. Herfra kan besøgende nyde den flotte udsigt udover Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer, som er den tyske del af Vadehavet.

Nærmeste parkeringsplads: Am Kutterhafen 3, D-27639 Dorum

Ostetal

Det uberørte flodlandskab i Ostetalbegejstrer hvert år talrig talrige vandrere. Det er ikke for ingenting, at det tyske vandrelaug (Deutscher Wanderverband) har udmærket området som "Qualitätsweg TRAUMTOUR" Wanderbares Deutschland. På en vandring på nordstien NORDPFAD Ostetal kan du nyde en vidunderlig udsigt til floden Oste og de omliggende skove på flodaflejret jord.

Nærmeste parkeringsplads: Parkeringsplads nær gravhøjene i Granstedt, Peehsbarg, D-27446 Granstedt

Tister Bauernmoor

Ved en vandring på nordstien NORDPFAD Börde Sittensen venter der imponerende moser og uendelige vidder! Det 1.000 ha store fredede natur- og fuglebeskyttelsesområde og fuglereservat Tister Bauernmoor egner sig tillige fremragende til fugleobservation.

Nærmeste parkeringsplads: D-27419 Tiste, Moorbahn Burgsittensen / Haus der Natur, Hauptstraße 7

 

13. HANNOVER FERIEOMRÅDE

Få byluft i næsen i ferieområdet Hannover.

New Town Hall Hannover, © Martin Kirchner/HTMG
© Martin Kirchner/HTMG

Rådhuskuplen i Hannover

Har du nogensinde været i Hannover uden at stå forundret foran det nye Rådhus? Det er ikke kun bygningen, der begejstrer. Fra udsigtsplatformen i kuplen har du den bedste udsigt ud over byen. I klart vejr kan du se helt over til de skovklædte bakker og bjerge kaldet Deister 25 km sydvest for Hannover. Det er ikke kun udsigten ud over Hannover, der er enestående, men også turen derop. Du kommer op i rådhuskuplen med en såkaldt buet elevator, der først transporterer dig lodret og så i vinkel på 17 grader.

Nærmeste parkeringsplads: Friedrichswall 11, D-30159 Hannover

14. WESERBERGLAND

Fantastisk udsigt ud over “Vandringens Hjemstavn“.

Stenmærke Steinbergen, © Touristikzentrum Westliches Weserbergland / Dr. Kurt Gilde
© Touristikzentrum Westliches Weserbergland / Dr. Kurt Gilde

Udsigtspunkt Jahrtausendblick i Steinzeichen Steinbergen

Det ideelle udflugtsmål for alle, der holder af ro og en sportslig udfordring! Det opstod som decentralt projekt ved EXPO2000. Når man har besteget de 156 trin, har man fra udsigtspunktet “Jahrtausendblick“ en enestående udsigt over Weser-dalen

Nærmeste parkeringsplads: Arensburger Str. 4, D-31737 Rinteln

Tillyskansen i Hann. Münden

Over tagene i Nizza Hann. Münden! Det ca. 25 meter høje tårn “Tillyskansen“ giver en herlig udsigt ud over den historiske gamle bydel i Hann. Münden og over højdedragene i Kaufunger-, Bram- og Reinhardsskoven

Nærmeste parkeringsplads: Informationer om din tur til Niedersachsen 

FLERE UDSIGTSPUNKTER I NIEDERSACHSEN

Listen over de smukkeste udsigtspunkter i Niedersachsen er ikke nogen ranking, men blot en liste.

Har vi glemt et hemmeligt tip? Send os gerne en e-mail, så vi kan udvide vores liste.

Vigtig bemærkning: Kontroller venligst endnu en gang adresserne på parkeringspladserne, inden du tager afsted.

Status: Maj 2021