Hamburg, Berlin, München – Tysklands storbyer kender man. Behøver det efter din mening altid at være i en storby, når man planlægger en byferie?

Trenden mod individuelle rejser dominerer udviklingen. Autencitet er i fokus. Det indebærer også, at turister ikke længere absolut ønsker at være turister. Du vil gerne være i nærheden af de lokale og det ”ægte” liv på destinationen. I Niedersachsen er der byer, som efterlader et blivende indtryk, og de befinder sig frem for alt fjernt fra de sædvanlige turistruter; rolige, oprindelige og mindre turistede.

Samtidig er der meget at se: Smukke bindingsværksbyer som f.eks. Wolfenbüttel, Einbeck, Celle eller Hann. Münden. Osnabrück, Hildesheim eller Braunschweig med imponerende arkitektur. Wilhelmshaven, Stade, Papenburg og Bremerhaven er maritimt prægede byer, hvor hverdagen går sin rolige gang ved vandet.

Men for gæster, der interesserer sig for modernisme, videnskab og innovation har Wolfsburg og Göttingen også noget at byde på. Og hvis man vil shoppe, er byerne Hannover og Oldenburg rejsemål i Niedersachsen, der ikke er så overrendte. Hvis man har det bedst med naturaktiviteter, er der afslappende fritidstilbud i Verden, Lingen og Gifhorn.

Regionens køkken vil også overraske: lokalt, ofte enkelt og bondepræget, tilpasset til årstiden og altid uhyre lækkert. Når gæsterne er ankommet til byerne, vil jeg anbefale dem at tilpasse sig til livet i Niedersachsen, lægge hverdagens stress og jag på hylden, nyde middagen på et roligt sted og først på aftenen se på de forbipasserende samtidig med at man får noget godt at drikke.

Hvad har Niedersachsens byer – f.eks. Hannover, Braunschweig eller Oldenburg, men også andre småbyer, at byde feriegæsterne på?

Hannover, Braunschweig og Oldenburg hører sammen med Osnabrück til de største byer i Niedersachsen.

Her er der mange muligheder for at få noget aktivt ud af fritiden – og de offentlige transportmidler bringer dig altid fra A til B! Men der er brug for nicheoplevelser, som er interessante for bestemte typer af gæster, dvs. der er brug for noget ud over det sædvanlige. Dette kan være specielle museer, pittoreske gamle bydele og gyder eller hyggelige restauranter. Det kan de mindre byer som Celle, Gifhorn eller Stade også byde på. Hvad angår tjenesteydelser og servicetilbud er det betydeligt mere vanskeligt at finde gode tilbud på forhånd. Alligevel stiller også byerne i Niedersachsen op til de forskellige mærknings- og kvalificeringstiltag. Uanset om det drejer sig om servicekvaliteten i Tyskland, en bæredygtig by eller anerkendte turistinformationer – for blot at nævne nogle af kvalitetskriterierne – så spiller kvaliteten af den pågældende ydelse en stor rolle. Således opstår service og serviceydelse først i interaktionen mellem mennesker på steder. Folk fra Niedersachsen kan som regel kendes på deres holdning, ikke nødvendigvis på deres sprog. Niedersachsens indbyggere imponerer mig altid med deres hjertelighed og jordbundethed samt den kærlige, rå måde, de viser deres gæstfrihed på.

De har selv en særlig forkærlighed for emner omkring kulturturismen – hvilken kulturoplevelse kan gæsterne glæde sig til i Niedersachsens byer?

Der er ingen vej uden om kultur i Niedersachsens byer. Museer og koncerthuse med stor kunst og musik, mens man i teatre har valget mellem klassiske stykker og vovede opførelser. Slotte, kirker og prægtige parkanlæg. Regional kunst, kultur og historie dokumenteres og præsenteres i forskellige sammenhænge. Men også street-art eller helt traditionel træskærerkunst kan opleves.

Har du nogensinde set 14 møller i originalstørrelse fra forskellige lande? Det finder du i Gifhorn midt på Lüneburger Heide. Har du nogensinde rejst rundt om verden og oplevet alle klimazoner? Det kan du opleve i udstillingslokalerne i Klimahaus Bremerhaven 8° Ost. En fremragende samling med malerier fra den klassiske modernisme samt italienske, hollandske, franske og tyske malere fra 1400- til 1700-tallet kan ses i Oldenburg. Hvad nu, hjertet banker mere for videnskaben? Så skal man besøge eksperimentstationer i phaeno i Wolfsburg, hvor man kan sætte sine sanser på prøve.

Og hvis ikke det skal være kultur: Hvilke typer af byferie er ellers mulige i Niedersachsen?

Aktiv ferie i malerisk natur, en sundhedsrejse med rigeligt velbefindende og wellness samt shopping i store og små byer: I Niedersachsen er mange ting mulige! Dem, som elsker cykelture, kan cykle på mærkede cykelruter i og omkring byerne. Og for dem, der hellere vil vandre, er der f.eks. i vandreområdet i Osnabrücker Land mærkede vandreruter i UNESCO Global Geopark TERRA.vita. Vores byer ved Nordsøen og floderne Ems og Elben byder på fremragende forudsætninger for maritim atmosfære og havluft. Stemningsfulde julemarkeder hører med ligesom store og små festivaler, byfester, markeder og sportsarrangementer, som i disse tider selvfølgelig tager højde for corona.

Desuden er der mulighed for at beundre arkitektoniske højdepunkter: Klassicisme i Oldenburg, UNESCO-verdenskulturarvsteder i Hildesheim eller Gänselieselbrunnen (springvand) i Göttingen. Wolfenbüttel er ikke kun kendt som hjemsted for Jägermeister, men har også mere end 600 bindingsværkshuse og det verdensberømte Herzog August bibliotek. Og vidste du, at byen Celle er en af de vigtigste byer i Bauhaus-historien ud over Weimar og Dessau? Det er vigtigt at nævne, at der i vores byer med alle aktiviteterne altid også findes hyggelige, rolige små steder til en dejlig kop kaffe eller te.

Hver eneste by er anderledes og hver by virker har en forskellig virkning på gæster. Findes der alligevel et generelt favorit-tidspunkt, hvor byer føles smukkest?

Jeg kan lide at opleve en by tidligt om morgen, når jeg tager en løbetur gennem centrum. Når byerne vågner og menneskene i centrum forbereder sig til den kommende dag, er det for mig det ideelle tidspunkt at tage på bytur på. Alle byer i Niedersachsen byder selvfølgelig på åbne områder og meget varierede parker. Helt bortset fra roen kan man derefter forkæle sig selv med en dejlig kop kaffe eller morgenmad hos den nærmeste bager. Mine yndlingsstrækninger i Oldenburg fører igennem parken Eversten Holz langs med Küstenkanal (kystkanal). Küstenkanal forbinder Oldenburg med Nordsøen, og i parken Eversten Holz løber man i skyggen af op til 300 år gamle egetræer.

Status: September 2020