Stade gamle havn med bindingsværkshuse, © TMN / Alex Kaßner
© TMN / Alex Kaßner

Bin­dings­værk og ar­ki­tek­tur I Nieder­sachsen


I Stade bliver Hanse-tiden levende igen. Herfra drog man på Elben videre ud på havet for at fange fisk eller drive handel. Kendsgerningen, at de havde succes med både fiskeriet og handelen, kan ses på de rigt udsmykkede og vidunderlige huse, som præger bybilledet. I dag lokker mange af disse huse med små butikker og hyggelige værtshuse og caféer. Måske vil du nyde en forfriskning med udsigt til havnen og museumsskibet Greundiek og glemme hverdagen under en spadseretur gennem den seværdige gamle bydel. 

Derudover kan man også beundre naturen her. Lige uden for Stade begynder Altes Land ved floden Elben, det største sammenhængende frugtdyrkningsområde i Europa med mere end 18 millioner frugttræer. Området er især et besøg værd, især når frugttræerne blomstrer eller der skal høstes, og luften dufter af æbler, kirsebær, blommer og pærer, og forskellige gårdcaféer og gårdbutikker lokker med regionale specialiteter, som er lavet på frugterne.

Og når du kan frigøre/løsrive dig fra charmen ved bindingsværket kan du hurtigt komme videre gennem rejselandet Niedersachsen. Regionalstrækningen ”Von der Elbe zum Harz – Die Schönsten im Norden” (fra Elben til Harzen – Nordtysklands smukkeste) er en del af den tyske bindingsværksrute. På denne tur venter der markante bindingsværksjuveler som Lüneburg, Celle, Wolfenbüttel, Einbeck og Hann. Münden.

Udvalgte byer

Am Stintmarkt Lüneburg, © Lüneburger Heide GmbH/Markus Tiemann
© Lüneburger Heide GmbH/Markus Tiemann

Lüneburg

Lüneburg
Einbecker Markedsplads, © Tourist-Info Einbeck/Daniel Li
© Tourist-Info Einbeck/Daniel Li

Einbeck

Einbeck


Arkitektur og byer i Niedersachsen

Hvad enten det er for en spadseretur, shopping, restaurantbesøg eller kulturtilbud – Niedersachsens byer begejstrer med afslappet atmosfære. Her nyder man livet i afslappet form og nattelivet har også noget at byde på. Og hvad arkitekturen angår: Bindingsværk er ikke det eneste highlight inden for byggekunsten i Niedersachsen. 

 

  • Fritz Schupp og Martin Kremmer betragtes som de mest betydningsfulde arkitekter af bjergværksanlæg i 1900-tallet. Malmminen Rammelsberg i Goslar, del af UNESCO-verdenskulturarv, er et af deres hovedværker.
  • Fagus-fabrikken i Alfeld, som er tegnet af Walter Gropius, grundlæggeren af Bauhaus, er med sin umiskendelige glasarkitekturUNESCO-verdenskulturarv. 
  • En førende repræsentant for “neues Bauen“ (ny arkitektonisk stil i 1920erne), arkitekten Otto Haesler, havde sit virke i Celle. 
  • Den østrigske kunstner Friedensreich Hundertwasser omformede inden for rammer af “Expo-2000“ banegården i Uelzen til et arkitektonisk kunstværk. 
  • Den verdensberømte arkitekt Daniel Libeskind tegnede den centrale bygning på Leuphana Universitetet i Lüneburg. 
  • Det Nye Rådhus i Hannover virker med sit usædvanlige formsprog næsten som en sakral bygning. Desuden er Hannover en højborg for murstensekspressionismen. Højhusene “Anzeiger Hochhaus“ og “Capitol-Hochhaus“ er fremragende eksempler på denne arkitektoniske strømning.