CC0 TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Francesco Carovillano

Asparges

Den lokale superstar

Når de første varme solstråler varsler forårets komme, begynder den lækreste tid på året i Niedersachsen, nemlig aspargessæsonen. Fra april til juni drejer alt i aspargesområderne sig om den fine, hvide grøntsag.

Lang, hvid, sprød og kernesund. Asparges er fuld af power. De slanke stængler er fattige på kalorier, men sprængfyldt med proteiner, vitaminer og mineraler. Der findes næppe en grøntsag, der er lige så sund. Derfor kan asparges slet ikke komme på bordet ofte nok.  

Frisk fra marken 

April til juni 

Det bedste tidspunkt for aspargeselskere er fra april til slutningen af juni, for så er det sæson for asparges i Niedersachsen. Derefter er høsten forbi, og planten vokser op. Derfor hører asparges til en af de få grøntsager, som næsten udelukkende spises i sæsonen. Så du må hellere komme afsted til Niedersachsen og nyde dem lokalt. Niedersachsen er trods alt det største område med aspargesdyrkning i Tyskland. Hvad siger du f.eks. til en gourmetferie langs aspargesruten? 

Erntehelfer auf dem Spargelfeld
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Martin Elsen

Lækker mad i aspargesland

Fra jord til tallerken

Længe før denne fornemme grøntsag stikkes og høstes, præger den landskaberne. I Mittelweser omkring Nienburg, i Braunschweig-regionen og på Lüneburger Heide eller i Osnabrück-regionen kan man allerede i marts se de karakteristiske lange rækker af aspargesvolde på markerne. Her høster man de friske hvide stængler hver dag. Når de får sollys, bliver deres hoveder lilla. Asparges er fuld af overraskelser. Det erfarer man, hvis man rejser langs Aspargesruten i Niedersachsen. Over en afstand på omkring 750 kilometer forbinder den de vigtigste aspargesdyrkningsområder mellem Lüneburger Heide og Oldenburger Land. Her kan du gøre holdt ved de talrige aspargesgårde og-restauranter langs aspargesruten og nyde aspargeserne på klassisk vis, med bid og ledsaget af sauce hollandaise eller blot med lidt smeltet smør. Måske allerede med de første kartofler og lidt skinke eller laks? Simpelthen himmelsk. 

Hvordan kan man kende en frisk asparges? 

Hovederne skal være lukkede, og stænglerne se faste ud og skinne, og så skal de knirke, når man gnider dem mod hinanden. Stænglerne skal være fri for mørke pletter eller trykmærker. 

Weißer Spargel frisch vom Feld
CC0 Christian Bierwagen

Kulinariske oplevelser og kultur

Nienburg asparges

Enhver der ønsker at nyde asparges i Niedersachsen bliver uundgåeligt draget mod Nienburg, Niedersachsens hemmelige hovedstad for aspargesdyrkning. Med Aspargesspringvandet og Aspargesmuseet har man her rejst to monumenter over den kostelige grøntsag.  

Radfahrer fahren durch Nienburg
CC0 TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Markus Tiemann
Bronzestatue einer Spargelerntetruppe in Nienburg, die stolz den Nienburger Spargel präsentiert.
CC-BY Mittelweser-Touristik GmbH

I et 400 år gammelt bindingsværkshus informerer Aspargesmuseet ikke kun om stænglernes tradition og betydning, men præsenterer også specielle knive og køkkengrej. Rundt omkring Nienburg lokker talrige ture, såsom aspargesvandringer eller endda aspargessejladser på Weser. 

Sådan opbevares asparges bedst 

Det bedste er altid at tilberede asparges helt friske. Men hvis det ikke er muligt, skal aspargesene altid opbevares uskrællede og ubehandlede. Ellers mister de hurtigt deres aroma. Hvide asparges kan holde op til tre dage, hvis de pakkes ind i et fugtigt viskestykke og opbevares i køleskabet. 

Spargel im Korb
CC0 TourismusMarketing Niedersachsen GmbH, Francesco Carovillano