Personen går på fodstien barfodet, © Fotolia / electro-jot
© Fotolia / electro-jot

Sund van­dring


Ud over udfordrende vandreture byder Niedersachsen på mange ruter til en rolig vandretur. Befæstede og korte ruter skåner kræfterne, og der bliver mere plads til, at omgivelserne kan virke på sjælen. Rolig og sund vandring findes i mange varianter. De uddannede sundheds- og vandreguider viser dig gerne de mange muligheder. For en rekreativ ferie med motion findes der barfodsstier og ruter til Nordic Walking (stavgang). Disse lettere typer vandring er det perfekte supplement til et ophold på et af Niedersachsens kur- eller rekreationssteder. Når du har tanket ny energi, er der behagelige vandreruter til hel- eller halvdagsture.

Sundhedsvandring

Sundhedsvandring – motionsprogrammet fra Deutscher Wanderverband (det tyske vandreforbund) kombinerer vandring med udvalgte fitnessøvelser, der får dig i form. Og det bedste ved det hele: sundhedsvandring er oven i købet sjovt! Uddannede sundheds- og vandreguider fører gruppen gennem landskabet. Indimellem – på smukke steder i naturen – laves der fælles øvelser, som forbedrer koordinationsevnen, musklerne og udholdenheden og sørger for afslapning. Sundheds- og vandreguiderne er enten uddannede vandre-, natur- eller landskabsguider eller har en bevægelsesterapeutisk grunduddannelse. De har deltaget i en videreuddannelse og afsluttet den med en prøve. Således har de certifikat fra Deutscher Wanderverband på, at de er sundheds- og vandreguider.

Via sundhedsvandring træner du din udholdenhed, lærer at bevæge dig sikkert i skov og på mark og kommer væk fra dagligdagen. Enkelte muskler bliver styrket og du lærer din krop bedre at kende. Sundheds- og vandreguiderne giver dig tips og tricks til mere motion i dagligdagen og hjælper dig med at holde vægten nede og udvide dine grænser. Du kan selv gøre noget godt med din sundhedsvandring ved at dele dine erfaringer med ligesindede og opleve naturen på alle årstider. Sundhedsvandring blev oprindeligt udviklet til mennesker på 55+, som kun får lidt motion. Men den henvender sig overordnet til alle mennesker, som vil holde sig eller komme i form og som vil foretrække naturen frem for en idrætshal. Der findes særlige sundhedsvandringer integreret i foreningsvandringer og i børneinstitutioner, men også for singles og folk med sygedomme og diabetikere.

Detaljerede informationer om sundhedsvandringer findes på hjemmesiden for Deutscher Wanderverband (det tyske vandreforbund).

Barfodsvandring

Dine fødder kan ikke lide altid at være pakket ind i tykke, varme vandrestøvler, når der skal vandres. Så prøv en gang at vandre barfods! Barfodsvandring er vigtig for din sundhed. Blodcirkulationen i hele kroppen går igennem fødderne, og således stimuleres hjerte-kredsløbssystemet. Desuden styrkes immunsystemet, da temperaturstimuli understøtter kroppen i forbindelse med varmeproduktionen. Den styrker tillige venerne, beskytter mod åreknuder og styrker musklerne, båndene samt leddene i fødderne. Også din rygsøjle vil takke dig. For med den frie bevægelse, uden trykken og klemmen i for snævre vandrestøvler går du meget friere og mere utvungent. Desuden virker fodmuskulaturen som støddæmper og kan således skåne bruskskiverne mod stød. Den direkte kontakt mellem fodsål og jorden hjælper tillige med til at nedbringe stress, virker afslappende og udvider bevidstheden. Den, der går med bare tæer, får desuden bedre føling med naturen. I Niedersachsen finder du eksempelvis barfodsstier i Bad Bodenteich og i Egestorf, begge på Lüneburger Heide og i Harkebrügge i Oldenburger Münsterland.

Du finder desuden detaljerede informationer på internetsiden www.barfusspark.info.

Nordic Walking

Nordic Walking (stavgang) er en udholdenhedssport, hvor gangen suppleres med to stave. Takket være den individuelle tilpasning af hastighed og anstrengelse til kroppens behov er Nordic Walking egnet til alle alders- og persongrupper. Hvad enten man er ung eller gammel, tyk eller tynd. Der kræves ingen særlige forudsætninger, og Nordic Walking er således også interessant for folk, der hidtil kun har dyrket lidt idræt. Ved Nordic Walking mister du ikke så hurtigt lysten, da denne motionsform ikke er så anstrengende, men alligevel effektiv. Der er ydeligere den fordel, at Nordic Walking kan udøves overalt. Hvad enten det er i skoven, på vandre- eller cykelstier. Tag dine stave og gå i gang!

Ved Nordic Walking aktiveres forskellige muskelgrupper som f.eks. den forreste og bageste armmuskulatur samt ryg og ben, og muskelspændinger især i skulder-nakke-arme-området kan løsnes ved bedre blodcirkulation. Endvidere øges fedtnedbrydningen og stofskiftet aktiveres. Også det almene velbefindende øges hurtigt ved at dyrke motion i den friske luft. Ved at mange muskelgrupper aktiveres under Nordic Walking, er energiforbruget op til ca. 20 procent højere end ved andre sportsarter med samme hastighed.
Desuden er risikoen for at få osteoporose tydeligt ringere, da en stor del af skeletmuskulaturen kommer i brug. Hjerte-kredsløbssystemet forbedres, blodtrykket reguleres, stress nedbrydes og immunsystemet styrkes vedvarende. Den, der dyrker Nordic Walking mindst tre gang om ugen og ernærer sig korrekt, kan desuden regne med at smide de overskydende kilo hurtigere. Nordic Walking er uden medicinske betænkeligheder. Nordic Walking udgør ingen risiko og leddene belastes væsentlig mindre i sammenligning med andre sportsarter.