Med over 490 omhyggeligt restaurerede bindingsværkshuse udgør Celle – den enestående bindingsværksby ved floden Aller – det største lukkede ensemble af bindingsværkshuse i Europa og er et af de smukkeste boligområder med bindingsværkshuse i Tyskland. Mange kender attraktioner som det pittoreske Welferneschloss, der er et af de mest fantastiske slotte i Nordtyskland, den historiske gamle by og det unikke 24-timers kunstmuseum.
Men få ved, at Celle undertiden betegnes som fødestedet for „Neues Bauen“ og er i samme liga som Weimar og Dessau, når det kommer til Bauhaus-arkitektur. Både kvantitativt, i betragtning af de mange perfekt bevarede bygninger, hvoraf nogle stadig bruges til deres oprindelige formål, og kvalitativt, hvis man for eksempel tænker på den gamle byskole, som i 1920’erne opnåede international opmærksomhed og tiltrak besøgende fra hele verden som „Glasschule“ (glasskolen). På grund af det store antal besøgende måtte den daværende skoleledelse begrænse besøgene til torsdag eftermiddag og lørdag formiddag og opkræve et entrégebyr på 50 pfennigs. Pengene blev brugt til at købe mælk for til eleverne.
Ud over finurlige historier er der også bemærkelsesværdige fakta omkring „Neues Bauen“ i Celle. Det er et faktum, at „Glasschule“, der stadig bruges som folkeskole, er en af de vigtigste Bauhaus-bygninger i verden.
Celle kan takke arkitekten Otto Haesler (1880-1962) for sin globale arkitektoniske betydning. Han finpudsede sociale boliger under Weimarrepublikken med Celle som base. Med hans tydelige designsprog, brug af primære farver og integration af rørformede stålmøbler fremstillet i Celle betragtes han som en af pionererne og innovatørerne inden for „Neues Bauen“ og Bauhaus-arkitektur sammen med Walter Gropius og Hannes Meyer.
Mange af disse designs, såsom det farverige boligkvarter Italienischer Garten i røde og blå farver og andre Haesler-bygninger, herunder Direktorenhaus og Haesler-Museum, som drives med stor sans for detaljen, er nu åbne for offentligheden.
Celles Bauhaus-arkitektur i dag og i 2019
De syv bygninger og boligkvarterer i Celle designet af Haesler i perioden 1923-1931 er stadig i vid udstrækning bevaret og bruges næsten allesammen til deres oprindelige formål. Ved Bauhaus-jubilæet i 2019 skal de syv „Neues Bauen“-bygninger og boligkvarterer af Otto Haesler i Celle være fokuspunkt og præsenteres på forskellige niveauer for både professionelle og offentligheden: På Otto Haesler Museum og i de oprindeligt bevarede basislejligheder; til fods, på cykel eller Segway langs den cirkulære rute til hans bygninger, hvor der er udstillinger, arrangementer, festligheder og aktiviteter i og omkring Otto Haeslers originale byggeri.
Haesler Museum
En arbejders Bauhaus-lejlighed originalt bevaret og møbleret, en arbejderlejlighed indrettet i 50’er-stil, en flygtningebolig fra 1945, et oprindeligt vaske-og badehus fra 1931 og en omfangsrig fotoudstilling om livet i et Bauhaus-arbejderkvarter gør dette tyske museum til noget helt unikt i Tyskland. Haesler Museum er åbent hver den første søndag i måneden mellem kl. 15.00 og 18.00. Besøg uden for dette tidsrum efter aftale. Entréen er gratis, donationer er velkomne.
Bauhaus-arkitektur i Celle:
• Den gamle byskole „Glasschule“, bygget i 1926/28
• Rektorenhaus, bygget 1926/28
• Boligkvarter „St. Georg Garten“, bygget 1925/26
• Direktorenhaus, bygget 1930/31
• Boligkvarter „Italienischer Garten“, bygget 1923/25
• Boligkvarter „Galgenberg/Blumläger Feld“, bygget 1930/31
• Haesler Museum