Seitennavigation

Nationalparken Harzen

Vildt hjemsted for los og tjur

forstørre

Lynx
© Siegfried Richter

Det rå klima har skabt et enestående bjergvildnis, hvor lossen har fundet et tilbagetrukket territorium.

En af de nordligste forposter i de tyske mellembjerge er Harzen. Vinden og regnen raser her, for derefter at trække væk over bjergtinder såsom Wurmberg, som med 971 meter er den højeste i Niedersachsen. Dette rå klima har skabt et enestående bjergvildnis med en stor artsdiversitet, som er fredet som nationalparken Harzen i en af de største skovnationalparker i Tyskland.

Nationalparken er næsten udelukkende dækket af skove. Vidtstrakte bøgeskove og maleriske granskove i de højere områder præger billedet. På grund af den høje luftfugtighed er skovbunden dækket af tætte mospuder, og der sidder desuden bizarre flager af lav på flere af træstammerne.
Hel oppe i de øverste højder bidrager klippeformationer, skrænter med stenblokke, klare bjergbække og moser til det vilde bjerglandskab, indtil disse maleriske skove med bjerggraner begrænses af bjergheden på Bloksbjerg, som er uden træer. Under de tyske mellembjerge når kun Harzen en naturlig skovgrænse.

I nationalparken efterlades flere skovområder ganske enkelt til sig selv, og kun sjældent griber mennesket ind for at fremme det naturlige kredsløb. I disse "vilde skove" hører en artsmangfoldig, og til dels truet dyre- og planteverden hjemme.
Således har et stort rovdyr igen inden for de seneste år sneget sig rundt i området: Lossen er tilbage i Harzen! Du kan hjælpe dit held med at observere dette sky og frygtsomme dyr på vej i los-observationsindhegningen ved Bad Harzburg. Et andet dyreikon i Harzen, den stolte tjur, kan ligeledes spottes i e observationsindhegning.

For et omfangsrigt indblik i Harzens dyre- og planteverden, samt som centralt kontaktsted for turismetilbuddet i nationalparken, kan man ud over den andre huse i nationalparken benytte Besøgscentret TorfHaus med de interaktive udstillingsgenstande samt en turistinformation. Her får du også oplysninger om de adskillige muligheder for vandreture i regionen. Således fører f.eks. den populære Harzer-Hexen-Stieg (Harzens heksestige) tværs gennem nationalparken, og om vinteren bydes på en vandretur med snesko . De, som ikke ønsker at bestige bjergene i Harzen til fods, kan finde et krævende mountainbike-terræn.

Næsten uanset hvilken aktivitet du vælger i nationalparken Harzen, vil fascinationen ved bjergvildnisset fortrylle dig.

Kontaktoplysninger

Nationalparkverwaltung Harz

Lindenallee 35, 38855 Wernigerode

Telefon: +49 (0) 3943 / 55020
Fax: +49 (0) 3943 / 550237

send mail: info@nationalpark-harz.de

find din ferie

Begivenheder, overnatningssteder og tilbud til dig.