Seitennavigation

500 år siden Reformationen

Jubilæum i Niedersachsen

I år er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på slotskirken i Wittenberg.  Det betød optakten til Reformationen, som – selv om det ikke var Luthers hensigt – i sidste ende medførte en splittelse af kirken. Men ikke blot kirke og teologi blev revolutioneret, også en række andre af livets forhold som musik og kunst, økonomi og samfund, sprog samt ret og politik blev berørt af Reformationen.

Den såkaldte Lutherdekade, dvs. markeringen af Luthers teser, der er sket hvert år siden 2008 med et nyt emne fra teserne, når sit højdepunkt i 2017. Foruden de festligheder, der er planlagt i Reformationens kerneområder, Sachsen-Anhalt og Thüringen, markerer også Niedersachsen den start på den nyere tid, som Luther udløste. I anledning af Reformations-jubilæet arrangeres der koncerter, teaterstykker, udstillinger, foredrag med mere i næsten 60 byer i hele delstaten, fra kysten og til Harzen.

Blandt højdepunkterne:

I Braunschweig mindes Luthers virke med en særudstilling med titlen „Im Aufbruch – Reformation 1517-1617“ (I opbrud – Reformation 1517-1617).  Fra 7. maj til 19. november kan man opleve, hvorfor og hvordan Reformationens ideer dengang faldt på frugtbar jord, og hvordan de rystede middelalderens kirke og samfund. http://www.braunschweig.de/english/index.html (KUN PÅ ENGELSK)

Under mottoet „Zeichen setzen - 500 Jahre Reformation“ (At sætte spor – 500 år siden Reformationen) afholdes der i Residensbyen Celle (link) fire udstillinger på tre steder i perioden fra 14. maj til 13. november. I Bomann-Museum, i Residenzmuseum og i Stadtkirche St. Marien belyses historien fra Reformationens spæde begyndelse og til den protestantiske tilværelse i dag. Flere informationer findes på: http://www.celle.travel (KUN PÅ ENGELSK)

Emden har fået tildelt titlen „Europæisk reformationsby“. Den særlige "Emden-reformationsrute" (link til brochure på engelsk:

https://www.emden.de/fileadmin/media/stadtemden/PDF/Pressemitteilungen_Nachrichten/reformation_flyer.pdf )

markerer vigtige stationer for Reformationen i byen og kan besøges hele året. I Ostfriesisches Landesmuseum belyser udstillingen „Reformation und Flucht“ (Reformation og flugt) skæbnen for dem, der i det 16. århundrede måtte flygte pga. deres tro.  Flere informationer findes på: http://www.emden-touristik.de (KUN PÅ TYSK)

find din ferie

Begivenheder, overnatningssteder og tilbud til dig.